Mindenhol ott vagyunk

London egy igazán multikulturális város. Nem is gondolnánk, hogy többek között mi, magyarok is ott hagyjuk lépten nyomon bélyegünket a városképben. Csak nyitott szemmel kell járni.

Mindennapok rohanásában az ember hajlamos tovasiklani környezete arculatán, ami nyilván érthető, azonban rengeteg dologról képes így lemaradni.

Emlékszem, még mikor Budapest éltem, munkába fele menet – jobb híján - a reggeli buszon mindig néztem az épületek homlokzatát. Némelyik igazán szép volt. Vízköpők, faragott fejek különböző stílusa mellett suhant az Ikarusz. Elgondolkodtam, vajon mennyire figyelünk környezetünkre?

wp_20201102_16_26_49_pro.jpg

Ekkor döntöttem el, hogy nem eszek „léhűtő”, és azóta kutatom a különböző érdekességeket lakóhelyemen. És egy ilyen nagyvárosban, mint London, van is mit.

Kossuth Londoni kapcsolata

Az tudjuk, hogy Kossuth a szabadságharc leverése után Törökországba emigrált, de továbbra is aktív maradt, és kereste a lehetőségeket a magyar forradalom újrakezdésére.

Így került 1851-ben, egy brit gőzösön, Angliába. Útja valóságos diadalmenet volt, tömegek várták mindenhol. Innen gyorsan továbbindult, megjárta Birmingham, majd Manchester városát, végül megjárta az Egyesült Államokat is, de aztán Londonban telepedett le. Korabeli lakhelyét egy emléktábla őrzi.

wp_20201030_15_25_03_pro.jpg

wp_20201030_15_24_25_pro.jpg

Népszerűsége töretlen volt, ami abban is megnyilvánult, hogy utcát is elneveztek róla.

wp_20201027_14_42_25_pro.jpg

wp_20201027_14_45_08_panorama.jpg

Az utca nem hosszú, gyakorlatilag egy zsákutca, Greenwichben található, viszonylag közel az észak-greenwichi metróállomáshoz.

A mészáros kukába bújik

Ha már Kossuthot említettem, a szabadságharc másik alakja, Haynau is megfordult Londonban.

Jól meg is verték érte.

Méghozzá annyira, hogy még emléktáblát avattak az incidens helyén!

wp_20201030_16_42_32_pro.jpg

A történet dióhéjban annyi, hogy miután Haynau 1849-ben elvégezte a piszkos munkát és már nem volt rá szükség – sőt, elég terhes volt a mészáros jelenléte a Habsburg Birodalomnak - érdemei elismerése mellett gyorsan nyugdíjazták. És elküldték kicsit világot látni, addig sincs otthon.

A tábornok 1850 augusztusában érkezett Londonba. Pedig voltak, akik szóltak, jobb, ha oda nem megy. Kegyetlenkedései miatt közutálatnak örvendett az angoloknál.

"Mit nekem?"- gondolhatta magában.

Szóval a Park streeti Anchor sörfőzdét kereste fel, sőt a munkások közé is bement. Vesztére.

Máig nem tudni hogyan, egyesek szerint a bajusza buktatta le, mások szerint kilesték a vendégkönyvből a nevét. A lényeg, hogy felismerték, és a munkások jól elagyabugyálták. Fentről rádobtak egy köteg szalmát, meg némi trágyát, - ez volt a jel – aztán lapátokkal, seprűkkel nekiestek. Még bajuszát is megcibálták.

"Ezt Aradért kapod!" - kiabálták.

Haynau a közeli George Inn fogadóba menekült, és egy kukában bújt el. Innen is kirángatták, végül a fogadó egyik szobájában barikádozta el magát. A kiérkező rendőrök az ablakon át húzták ki és vitték rögtön csónakkal a túlpartra.

A sörfőzde már nem létezik, de a George Inn még él és virul, így a járvány közepette is.

wp_20201030_17_07_33_pro.jpg

wp_20201030_17_07_57_pro.jpg

Az eset után az angol külügyminiszter bocsánatot kért az incidens miatt, de a munkásokat nem büntették meg. Viszont az incidensnek emlékplakettet állítottak. És azoknak, aki észrevették a mészárost.

A Barclay testvérek voltak. Perkins, és Draymen.

A történet később megjelent a Vasárnapi Újság 1903. évi 50. számában is (3-4. oldal).

És akkor ott állt egy diófa

Maradunk a forradalmaknál, csak ezúttal 1956-ról van szó. A British Museum közelében, a Russel téren áll egy diófa mely Dr. Krassó György 56-os forradalmár emlékére ültettek.

wp_20201027_16_04_14_pro.jpg

wp_20201027_16_04_34_pro.jpg

A diófát nem nehéz megtalálni, de nekem is csak véletlenül sikerült, mivel egy "önkéntes" bejelölte a park térképén a helyét. Anélkül csak elsuhantam volna mellette.

wp_20201027_16_07_49_pro.jpg

A sors fintora, hogy a forradalom emlékére készült falfestményt kerestem, helyette egy forradalmár diófáját találtam.

Krassó az októberi események alatt részt vett a rádió ostromában, a fegyveres és az illegális ellenállásban, valamint haláláig a különböző ellenzéki mozgalmakban. 1957-ben tízévi börtönbüntetésre ítélték, de 1963-ban amnesztiával szabadult. Emigrációjáig rendőri felügyelet alatt állt.

1985-ben került Londonba, hogy beteg testvérét meglátogassa. Ekkor kapott menedékjogot. A BBC és a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. 1991-ben halt meg szívinfarktusban. Temetésén Göncz Árpád és Wittner Mária mondott beszédet.

56-os megújulás

Kicsit továbbhaladva, az Old Gloucester utcában Fat Heat magyar graffitiművész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékezett az 1956-os forradalomra Londonban.

A British Museum közelében lévő új falfestmény a természet megújulását ábrázolja – a metaforikus alkotás a 30 évvel ezelőtti rendszerváltoztatásra utal, amikor beteljesedett az 1956-os forradalom célja, és véget ért a több évtizedes szovjet kommunista elnyomás.

A műben elvileg felfedezhető a lyukas zászló is, bár én nem találtam meg. Hátha nektek sikerül.

Illetve találtam egy videót a festmény készítéséről.

Magyar ízek

A londoni magyar boltot már szerintem nem kell bemutatnom, régebben a médiában is mutatták. Az akkor még kuriózumként működő bolt ma már megszokott a magyarok között, bár sokan panaszkodnak az árára. Viszont azt kevesebben tudják szerintem, hogy létezik magyar étterem is itt.

Korábban hallottam pletykákat, hogy bezárt, de a Facebook oldaluk még frissült egy hónapja, szóval nem vagyok annyira biztos benne. Bár a járvány közepén biztos nem üzemel.

Iskolák

Számomra meglepő volt, hogy több magyar iskola és óvoda is működik Londonban, bár ahogy elnézem, ezek időközönkénti foglalkozások, nem a klasszikus értelemben vett iskolák. Mindenestre jó érzes tudni, hogy van igény kultúrális örökségünk továbbadására. 

Helyileg Islingtonban, New Maldenben találhatók, előbbi már több mint 25 éve működik! 

Számos magyar iskola működik szerte Nagy-Britanniában is, a teljes lista itt található.

Emellett még vasárnapi iskola is van Londonban - milyen meglepő - minden vasárnap. Bár most a járvány miatt áttértek az online közvetítésre.

Média

Végére hagytam a médiát, de itt csak egyet akarok említeni, mivel a Hunglia, és a többi társait már szerintem mindenki kívülről fújja.

Ez pedig a Here We Go! rádió, melyet az interneten lehet megtalálni. Teljes értékű rádióként működik, déli híradóval, reggel műsorokkal, nagyon jó zenékkel stb. Bár hirdetőknek még híján vannak.