„Rossznak gondolod a világot? Látnod kellene a többit!”

Történelmi vágyam egy újabb könyvre bukkant, bár igaz, a sorozaton keresztül jutottam el hozzá.



Philip K. Dick klasszikusáról nem is hallottam korábban, holott maga az író nem csengett számomra ismeretlenül. Könyveihez köthető számos filmklasszikus, mint pl. a Terminátor 2, vagy a Szárnyas fejvadász, hogy a népszerűbbeket említsem.

E könyvéhez az azonos címet viselő sorozat juttatott el, és hát a végigolvasása után elmondhatom, hogy azon kevesek közé tartozik, ahol szerintem a sorozat jobban sikerült, mint maga a könyv.

A történet egy alternatív történelemben játszódik, ahol a 2. világháborút a tengelyhatalmak nyerik meg. 1962-ben járunk, a Brit birodalom megszűnt, az Egyesült Államokat 3 részre osztotta Japán és Németország - ahogy az USA és Szovjetunió tette Európával a mi síkunkban -, ennek nyomán pedig egy új hidegháború alakult ki a győztesek között. A rabszolgaság újra legális, zsidók már csak nyomokban léteznek, San Franciscóban és az egész keleti parton a japán jóskönyv, a Ji King ugyanannyira a hétköznapok része, mint másnak az autó, vagy éppen a Biblia.

A könyv cselekménye több szálon fut, egy közös pont van bennük, mindenki által keresett a „Nehezen vonszolja magát a sáska” című könyv. Ez a könyv ugyancsak egy alternatív történelmi regény, mely egy olyan képzeletbeli világról szól, ahol a szövetségesek nyerik meg a háborút Japán és Németország ellenében. Tartalma miatt ezt a művet a náci Németországban és a teljes náci befolyási övezetben betiltották, szerzője pedig – tartva a bosszújuktól – a világtól elzárkózva kénytelen élni a Fellegvárban.

A szereplők mindegyike elolvassa a könyvet, mely nagy hatással van rájuk, és éppen ezért a maguk módján változást akarnak kicsikarni. Valaki éppen a fennálló hatalomtól, míg mások csak a saját életükben.

A regény nagyon szépen hozza az akkori évek hangulatát megspékelve a totalitárius rezsimek módszereivel. A világ, melyet Philip K. Dick megteremtett, lenyűgözött. Érezhető a potenciál a műben, nem véletlenül fogta meg az Amazon, és kezdett bele a sorozatgyártásba.

Elmondhatom, hogy az Amazon szerintem jó munkát végzett. A sorozat több szereplőt mozdít meg, a cselekmény is kerekebb, bár korántsem tökéletes.

Sajnos a könyv gyengesége itt mutatkozik meg. Nem hosszú műről beszélünk (280 oldal), és a több szálon futó cselekmény miatt sajnos a vége meglehetősen összecsapott lett. Tulajdonképpen azt éreztem, hogy nincs is vége semminek, nincs sem megoldás, sem katarzis, minden megy tovább, csupán néhány szereplő jut el valamilyen szintű felismerésig. Erős „Ennyi?” érzetem volt az elolvasása után.

Az ember a fellegvárban még a hatvanas években íródott, és nem a szórakoztatás, hanem az elgondolkodtatás volt a célja. Philip K. Dick valószínűleg azért írta meg, mert akkor elég sokan szkeptikusak voltak az akkor fennálló világrenddel szemben, és elrettenteni akarta olvasóit. Az ő szavait hordozza eme írás címe is. Ő elhozta a többi világot is.

Mondanivalója ugyanúgy megmaradt, azonban nem hiszem, hogy a mai ember megtalálná benne. Mindenesetre egy próbát megér, akit érdekel az alternatív történelem, de szerintem a belőle készült feldolgozás most az egyszer túlszárnyalta a könyvet. Azt viszont csak javasolni tudom.