Elkönyvelt választás

valasztas.jpgAhogy haladunk az időben, úgy közelednek a parlamenti választások az Egyesült Királyságban. S bár pontos időpont még nincsen, a Munkáspárt egyre inkább szorgalmazza a mielőbbi megtartását.

Ezt mondjuk nem is csodálom, hiszen kétszámjegyű előnnyel vezetnek már így is a konzervatívok előtt, s valószínűleg ők is azt gondolják, hogy elérték a csúcsot, ezért nem szeretnék tovább húzni az időt. S bár most minden mozzanatuk a szavazatszerzésért van beáldozva, azért vannak elgondolkodtató dolgaik.

Londoni parádé

Kezdjük talán az egyik legemlékezetesebbel, a londoni tűzijátékkal. Újév napján megtartott parádé, nem sikerült rosszul (szerintem), bár eléggé beárnyékolta a polgármester bújtatott kampánya. Konkrétan már úgy kezdődött a show, hogy az egészet a saját műveként állította be, majd annak egész struktúrája csak arra fókuszált, hogy itt Londonban az lehetsz, ami akarsz, és mindenki szívesen van látva. Kiindulva abból, hogy egyre frusztráltabb itt az élet, ha nem tartozol a felsőbb körökbe, és a közbiztonság sem a legjobb, elég bicskanyitogató tud lenni sokak számára.

De elég csak ha arra koncentrálunk, hogy újév az egy ünnep, amit nem kéne kampányrendezvénnyé süllyeszteni. Számára ez nem volt akadály, ami azért elgondolkodtató.

Terrorsimogatás szavazatokért

Ha már érdekes momentumokról van szó, akkor érdemes megemlíteni Piers Morgan és Jeremy Corbins vitáját.

Amit tudni kell, hogy Jeremy a baloldali Munkáspártnak a baloldalabbik (lehet így mondani?) szárnyához tartozik, és Piers a műsorában többször is (talán 12-15-ször) állásfoglalásra próbálta állítani.

A kérdés a következő volt: Maradjon-e a Hamász hatalmon Gázában?

Ez azért is volt kritikus pont az interjú során, mert egy esetleges „nem” válasszal azt kockáztatta volna meg, hogy a párt a muszlim szavazók tömegeit veszíti el (A muszlimok hagyományosan baloldali szavazók az Egyesült Királyságban).

A muszlimok aránya igen igencsak megnőtt az országnak, a statisztikák szerint már a második legnagyobb vallási közösség az Egyesült Királyságban, 2021-ben a lakosság 6.5%-át tették ki. Londonban ez az arány 15%.

A munkáspárt az utóbbi időben igencsak utazik a bevándorló szavazatokért, nem véletlenül hirdették már azt is, hogy visszavitetnék a királyságot az Unióba, sőt, már állampolgárság sem kéne a parlamenti választáshoz, elég, ha életvitelszerűen itt él az ember.

Látható, hogy nem véletlenül mondják ezeket a Labour képviselői.

Visszatérve az interjúra. Azzal hogy Jeremy következetesen nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, egyértelmű volt, hogy nem akarják a muszlim közösséget elengedni. Viszont a muszlimok most egyértelműen Palesztináért tüntetnek, ezzel a Hamasz mellett is állnak ki, kimondatlanul is. Így akarva vagy akaratlanul amellett foglalt állást, hogy a Hamász legitim Gázában. Ami pedig egy olyan erő, amit megismerhettünk tüzetesebben az elmúlt hónapok során…

palesztin_tuntetes.jpg

Ez azért elgondolkodtató, mert így a Munkáspárt most már egy nagyobb társadalmi csoportot támogat, ami most már egyre inkább a nyugati értékekkel szembeütközik. Azon az áron, hogy a Hamászt terrorszervezetnek nevezzék, nem akarják elveszíteni ezeket a szavazókat. Viszont ezzel így azok az értékek, amiket az európai kontinens képvisel, simán beáldoz azokért a plusz százalékokért.

Érdekes lesz ilyen „elvekkel” indulni kormányzásnak.

Sebtapaszok csonttörésre

Azért a konzervatívokat sem kell félteni, ha már elvekről van szó. A Brexit – Covid járvány – ukrán háború okozta megélhetési válság hármasa következtében rég nem látott népszerűtlenséggel találkozhatnak a képviselők a lakosság körében. Ezen már az sem segített, hogy a Boris Johnson bocsánatot kért a Covid járvány alatt elkövetett baklövéseiért. Gondolok itt a járványkezelésre, de főleg a Partygate botrányára, amiért el is marasztalták, mert konkrétan hazudott, amikor kikérdezték, miért partizott a lezárások kellős közepén?

Emellett a gyakorlatilag semmi válaszuk nem volt a megélhetési válságra, letolt gatyával ment bele az ország. S bár már valamelyest javult a helyzet, Egyesült Királyság gazdaságát továbbra is fenyegeti az enyhe recesszió. A királyság nemzeti jövedelemtermelő teljesítménye elmarad az Európai Unió adataival szemben, és messze az amerikai növekedés mögött jár.

Mindez veszélyezteti a mostani miniszterelnök Sunak esélyeit is, már ha maradt még…

 2024-01-20_17-27-26.png

A konzervatívok még igyekeznek néhány populista húzással javítani a helyzetükön, mint például az illegális bevándorlók Ruandába utaztatása, de ez sem sokat javít már a helyzeten. Ha most lennének a választások, Munkáspárt 385 mandátumot szerezne a parlamentben, míg a konzervatívok csak 169-et tudnának megtartani. Ezzel pedig a párt történetének második legnagyobb vereségét könyvelné el.

Amit már lassan el lehet könyvelni.