A propagandaszagú tűzijáték

london_tuzijatek.jpgLondon polgármesterének nem sokan kívántak boldog új évet, amikor az esti tűzijáték gyakorlatilag választási kampányba fordult át.


Először is boldog új évet mindenkinek!

Ahogy a világon szinte mindenhol, így itt, Londonban is az új évet tűzijátékkal ünneplik. Az esemény természetesen rendkívül népszerű, a közelébe csak belépőjeggyel lehet kerülni.

Az idei show azonban egy sajátos üzenettel kezdődött. „The Mayor of London presents” - magyarul London polgármestere bemutatja. Ez az üzenet azonban sokaknak nem tetszett, mivel politikai üzenetet láttak benne. Ahogy a későbbiekben is.

Ugyanis később még szintén az égboltra került a „London – A Place for Everyone” – London, egy hely mindenkinek felirat is.

Az újévi műsor részeként továbbá III. Károly királlyá koronázása, a Windrush-átkelés, valamint az NHS előtt is tisztelegtek. Illetve a melegházasságot megemlítették is, mert azt mindenképpen bele kellett illeszteni…

Politikai hirdetést láthattunk?

Részben bizony igen, akár tetszik, akár nem. Ez év májusában London polgármestert választ, éppen ezért Sadiq Khan mindent be fog vetni, hogy ismét a város élére kerüljön. Egyértelmű volt, hogy belecsempészte magát az egész műsorba. Fő szavazóbázisa a munkáspárti szavazók, bevándorló hátterű állampolgárok, illetve a liberálisok egy része is, nem véletlenül rakta bele az NHS-t, a melegházasságot, Windrusht a műsorba.

A Windrush-átkelés egy történelmi esemény volt. 1948-ban egy törvénymódosítást követően mintegy ezer bevándorló érkezett egy Windrush nevű hajón az akkori gyarmatokról, hogy a második világháború után kialakult munkaerőhiányt enyhítse.

Bár a brit törvények szerint akár jövő januárban is esedékes lehet, azonban nagy valószínűséggel ebben az évben fogják a parlamenti választásokat is tartani. Jelenlek Sadiq pártja kétszámjegyű előnyben van a konzervatívokkal szemben, nagy csalódás lenne, ha a főváros konzervatív vezetésűvé válna. Nem mintha erre nagy esély lenne, de a profi politikában a felek nem bíznak semmit a véletlenre, így hát szépen átitatták politikai üzenetekkel a tűzijátékot is.

Mindeközben a közösségi médiát is elárasztották a kritikus hangok. Főleg a propagandaszagú tűzijátékot és a közbiztonságot kritizálták.

Amiben van is igazság, sajnos. A késeléses bűnesetek száma növekvőben van Londonban, a rendőrség gyakorlatilag csak dísznek van a városban, semmi respektjük a társadalomban. Emellett a megélhetés is egyre nehezebb. A tömegközlekedés valóban megbízhatatlan, illetve aránytalanul drága lett, és itt vannak a világon a legnagyobb dugók is. Átlagosan 156 órát állnak egy évben a forgalomban a sofőrök. Emellett a kiterjesztett ULEZ (alacsony károsanyag-kibocsátású zóna) is sokak számára túl drasztikus intézkedés volt

A főpolgármester azt üzente kritikusainak hogy ez volt „legjobb és legnagyobb” újévi ünnepség London történetében, amúgy is ők csak károgók.

Hozzátette: „A tűzijáték, a drónok, a zene, és világítás egyedi kombinációjával egy nagyszerű show-t raktunk össze, melyet milliók láttak szerte a világon, egyértelmű üzenetet küldve a világnak London sokszínűségéről, mutatva miért is London a legnagyszerűbb város a világon.”

Kell ennél hatékonyabb reklám az ide vándorlóknak?

A tűzijáték

Hogy tényleg ez volt-e a „legjobb és legnagyobb”, azt nem tudom megmondani, de szerintem nem volt rossz. Igaz a legjobb sem. A politikai üzenetek sajnos bennem is keserű szájízt hagytak, de a drón show az kifejezetten tetszett. Szerintem az volt a legjobb része az és műsornak.

A Daily Mail szerint 12 ezer tűzijátékot, 600 drónt és 430 reflektort használtak fel. Hát ha nem is a legnagyobb, de valóban impozáns számok.

Csak a propagandát hagyták volna munkanapra…