London karácsonyfája ismét áll

Körülbelül egy éve már szót ejtettem a Trafalgar téren található karácsonyfa körüli hercehurcáról. Most az ünnep közeledtével egy kicsit utánanéztem a fa története után.

„"Trafalgar Square is changed as never before. A 48-ft Christmas tree has sprung up on the west side of Nelson's Column." – ezzel a mondattal harangozták be Norvégia ajándékát a helyi újságban, ami egy új hagyomány kezdetét is jelentette.

Vitathatatlanul az egyik legkedvesebb karácsonyi ajándék Londonnak az a norvég lucfenyő, melyet a Trafalgar téren állítanak fel minden évben. A fenyő eredetileg Oslo háláját fejezi ki, amiért a monarchia, a 2. világháború idején befogadta VII Haakon norvég királyt országa német megszállása idején, illetve segítette egy norvég emigráns kormány megalakulását. Norvégia a háború végéig az angolok egyik legfőbb szövetségeseként küzdött Németország ellen.

De miért egy fa?

A faállítás Oslo főterére (Universitetsplassen) egy hosszú időkre visszanyúló hagyomány Norvégiában. Annyira beleivódott a norvég néplélekbe, hogy még az emigráció idején, a norvég királyi flotta tagjai a háború idején visszacsempészték magukat hazájukba, hogy kivágjanak ott egy fát és visszavigyék uralkodójukhoz Londonba. Ma ez a fa ezért nem csak az Egyesült Királyság háborús erőfeszítéseit szimbolizálja, hanem az elkötelezettséget az emberi jogok, a demokrácia, a béke mellett, illetve az előbb említett két ország/város egymás iránti barátságát, szolidaritását.

A fa minden évben egy 50-60 éves lucfenyő, melyet az Oslótól délnyugatra fekvő Nordmarka erdőben vágnak ki november közepe tájékán.

Érdekesség, hogy ezt az erdőt a „királynő erdejének” is szokták hívni.

A kivágást jelképesen egy kétkezes fűrésszel kezdik, melynek két végében Oslo és Westminster polgármesetere áll.

Ezután a fát kamionnal Bervikbe szállítják, onnan komppal az Északi-tengeren át érkezik Nagy-Britanniába, majd ismét kamionon érkezik Londonba. Ez általában napokkal a karácsonyi fények felkapcsolása előtt történik, így még van idő a fa felállítására, majd a feldíszítésére. 500 karácsonyi izzó díszíti a fát.

A keserédes ceremónia

Az égősor felkapcsolása december első csütörtökén történik. Ilyenkor verseket szavalnak és kórus énekel. Az ünnepségen – ahogy a fakivágás kezdetén – Westminster és Oslo polgármestere is részt vesz. Ez természetesen a nagyközönség előtt történik, így a londoniak kifejezhetik köszönetüket Norvégiának az ajándékért.

Nos, többé kevésbé. Ahogy tavaly is írtam róla, minden évben akadnak kritizálói a fának. Ezek a kritikák a rosszindulattól kezdve a vicces megjegyzésekig elég széles spektrumot foglalnak magukba, a többségük a fa kinézetére szokott vonatkozni. Hogy miért ilyen a fa, arról már írtam.

A hányattatott fa

De vajon milyen lehetett a fogadtatás még 1947-ben, amikor először kapott London karácsonyfát. Akkor sem volt egyszerű élete a lucfenyőnek, igaz, akkor a túlzott szeretet volt a probléma.

A Yorkshire Evening Post így írt akkor róla: "Within a few minutes some of the crowd had begun to pull of pieces of the tree decorations as souvenirs."

Magyarul: Perceken belül a tömeg elkezdte darabokat leszakítani a fáról, hogy szuvenírként elrakják.

S hogy mi történik a fával karácsony után? A főtérről eltávolítják, bedarálják, majd komposztként hasznosítják a környékbeli kertekben.