Mi ez a balhé a karácsonyfa körül?

Karácsony közeledtével előkerülnek a szokásos dolgok, úgymint a díszkivilágítás – ami most szegényesebb, mint máskor -, forralt bor, vásárok, és a köztérre felállított karácsonyfa. Amibe már megint sikerült belekötni.

Kezdjük a legelején. A nyugati világban a városok többsége karácsonyfát szokott kitenni a főtérre az adventi időszakban. Ez egyfajta „mindenki karácsonyfája” nevű kedveskedés a lakók felé, segítve ezzel egy kicsit az ünnepre hangolódást, s egyfajta közösségi teret teremtve számukra.

London hivatalos karácsonyfáját a Trafalgar téren szokták felállítani, mely egy sajátos történettel bír. A fát ugyanis minden évben Norvégia fővárosa, Oslo ajándékozza London lakói számára, a 2. világháborúban nyújtott segítségért cserébe.

A legelső fát még 1942-ben vágták ki, majd Nagy-Britanniába szállították, ahol a Norvégia királya száműzetését töltötte.

A „csoffadt” fenyő

Ahogy az lenni szokott, idén is felállították a karácsonyfát a Trafalgar téren, ám egy kicsi tépetten nézett ki.

Nosza, az internet népe nem is volt rest, be is indultak a mémgyártók és károgók, különféle megjegyzéseket téve. Volt, aki szégyenkezett, mások humorosan fogták fel a dolgot, szóval ami egy nyilvános eseményen lenni szokás.

Érdekesség, hogy nem ez az első alkalom, hogy kifogást emelnek a fa miatt, már tavaly sem voltak elragadtatva tőle.

Fenyőfafajták

Nem kívánok biológiaórát tartani, elég annyit tudni, hogy a fenyőfélék mintegy 250 fajba sorolhatók. Ezek legismertebbike a lucfenyő, amit karácsonykor szoktunk mi magyarok a lakásba állítani, s a téren felállított fenyő is az.

Van azonban egy nagy különbség. Amit mi vásárolunk lucfenyőt, az már eleve kertészetben nevelkedett, az ott dolgozó keze által lett metszve, formázva. Addig a londoni lucfenyő hagyományosan egy 50-60 éves fa, vadon nőtt fa, általában 20 méter körüli magassággal.

Ezt a fát pedig hajón szállítják el szépen Norvégiából Nagy-Britanniába, ahol Londonban kicsomagolják, és felállítják. Ebből kifolyólag a felállítás állapotában nem is csoda ez a nem éppen előnyös állapot.

De kíváncsiságból tegnapelőtt lementem a térre megnézni a fenyőt. Én semmi kivetnivalót nem találtam benne. Valóban nem a legdíszesebb, de azóta szépen „kinyújtózkodott”, egy egész korrekt fa lett belőle.

Szellemiség

Én azonban mást kérdeznék a kommentelőktől. Tényleg az a fontos, hogy minél Instagram-kompatibilisabb fát rakjunk ki a térre? Nem inkább az lenne a lényeg, hogy az ünnep közeledtével, az adventi időszakban egy kicsit magunkba forduljunk és elgondolkodjunk? Kitárni a szívünket és – ha már egész évben nem így tette az ember – legalább ebben a négy hétben törekedni arra hogy érzéseink, gondolataink, cselekedeteink összhangban legyenek!

Vagy hogy emlékezzünk, hogy mit tett annak idején Nagy-Britannia Norvégiáért, amiért még most is hálásak. Talán erre kéne büszkének lenni.