Meghalt Vera Lynn

Úgy néz ki, minden nemzetnek megvan a maga háborús énekesnője. Ami nekünk Karády, az az angoloknak Vera Lynn. 4 napja, 103 éves korábban hagyott itt minket.  

 

Vera Lynn, aki a lovagi cím női kitüntetettjeinek járó Dame előnév viselésére volt jogosult, a II. világháború idején vált élő nemzeti intézménnyé Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket – írja az MTI.

Vera Lynn tőlem nem messze, East Hamben született 1917. március 20-án. Az angol énekesnő, dalszövegíró a 2. világégés során Karádyhoz hasonlóan dalaival hazájának katonáiban tartotta a lelket. Megjárta Egyiptomot, Burmát, Indiát.  

Egyik legismertebb dala, a „We’ll meet Again”, - Találkozunk még – annyira népszerű maradt, hogy a királynő is idézte, mikor áprilisban bejelentette a korlátozó intézkedéseket.

Másik híres dala a „White Cliffs of Dover” – Dover fehér sziklái –, amely azóta is rendre felcsendül a brit háborús megemlékezéseken.

Vera Lynnt az uralkodó négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta. Neve ismerhető volt a Pink Floyd The Wall című albumáról is: a Vera című, háborús utalásokkal teli dal címe is az ő nevéből jön.

Dalai a háború óta töretlen népszerűségnek örvendenek. 2009-ben ő lett a legidősebb brit slágerlista-vezető a maga 92 évével.

Boris Johnson csütörtöki nyilatkozatában mondta: Vera Lynn bája, és hangja a legsötétebb órákban is felemelte az egész nemzetet.

100. születésnapjára egy kis utcácskát neveztek el róla. Ottjártamkor virágcsokrokkal emlékeztek az énekesnőre.

wp_20200622_19_18_42_pro_1.jpg