A Savoy előtt

Érdekes, hogy mennyire közel áll ez a hotel a magyarokhoz. Főleg Rejtőhöz.

 

A Savoy Hotel a Westminster városközpontban található. Richard D’Oyly Carte építette, és 1889. augusztus 6-án nyílt meg. Ez volt a Savoy hotellánc első épülete, és a Carte család birtokába is volt a múlt században. A Savoy volt az első olyan luxushotel Nagy-Britanniában, mely elektromos liftet és világítást kapott az egész épületben, valamint pazarul berendezett szobákat, és hideg-meleg folyóvizet vezettek be. Carte később alkalmazta César Ritzet mint menedzser, valamint Auguste Escoffier főszakácsot, akik addig nem tapasztalt követelményeket és sztenderdeket állítottak fel a vendéglátásban.

wp_20200906_16_42_46_pro_1.jpg

A Savoy-ban története során számos híres vendég megfordult, VII. Edward király, Charlie Chaplin, Oscar Wilde. Winston Churchill is gyakran ebédelt itt a kabinettel.

Hogy mégis miért olyan érdekes ez számunkra? Mert ezt a hotelt a magyar szórakoztatóiparban is emlegetik. Valamiért nálunk a Savoy a magyar népléleknek a csúcsok csúcsát jelenti.



Az egyik legnépszerűbb író, Rejtő Jenő is említi A három testőr Afrikában című írásában. Illetve Tuskó Hopkins, mikor Nemasz-Rumbából közvetít.

A majmok remegve átkarolják egymást az egyik közeli fán, ijedten figyelik az eseményt, és az oázis döbbent lakossága szájtátva áll.

- Uram! - kiáltja az elöljáró, de a köpcös rumi int, hogy hallgasson, és a nyaka alól egy kis fekete tölcsért húz a szájához:

- Halló! Halló!... - kiabálja. - Itt rádió Nemasz-Rumba és a mellékállomások. Bemondjuk a lóversenyeredményeket, utána a londoni Savoy Hotel uszodájából hanglemezeket közvetítünk szerény jutalék fejében. Ismétlem: tizenegy óra húsz perc.

A könyvnél maradva, ez a hotel alkalmazta a nagy Levint is, igaz, félévi működés után ismét hosszabb kényszeroktatásra ítélték egy fegyházi főzőtanfolyamon.

Sajnos ottjártamkor nem tudtam megnézni sem az uszodát, sem az előteret, mivel a vírus miatt zárva tartottak. Bár lehet vírus nélkül se nagyon léphettem volna be csak úgy.

Szóval maradunk néhány stock és a helyszínen készült képpel…

Talán legközelebb.