Tessék focizni!

 

Jó másfél hete a magyar szurkolók körében egy kicsit meghökkentő, de nagyon is reális döntést hozott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). 2021-től egy harmadik számú kupasorozat indul, az Európa-konferencia liga.

Ebben a sorozatban az alacsonyabban rangsorolt európai országok kupacsapatai vennének részt, szám szerint 32. Vele együtt az Európa-liga csapatainak számát is lecsökkentenék szintén 32-re.

Mivel a Bajnokok Ligájában is 32 brigád szerepel, a cél egyértelmű: ez a Konferencia - liga egy ún. harmadosztály lenne a nemzetközi kupák között itt ez európai kontinensen.

Számunkra ez azt jelentené, hogy a bajnokcsapaton kívül az NB1 2-3. helyezettje, illetve a kupagyőztes indulhatna itt.

Néhányunkat megdöbbentett az UEFA ítélete, pedig nagyon is racionális döntést hoztak. Az alacsonyabban rangsorolt országok csapatainak is lesz lehetőségük megélni a tavaszt kupaporondon, igaz, egy harmadik számúban.

De ez is valami. Edződnek, mérkőznek egymással, nem mellesleg pénzt is hozhat a konyhára egy eredményesebb szereplés, melyet csapatépítésre lehet fordítani. Ezeknek a brigádoknak ez komplett vagyont jelenthet, szóval jómagam a lehetőséget látom benne.

Miért lázad is akkor a magyar sportsajtó egy része?

Valószínűleg azért, mert sérti azt a téves képzetüket, melyben a magyar csapatok akár fel is nőhetnek az Európa-ligához.

Pedig a valóság nem ez. Addig, amíg egy luxemburgi csapat ellen döntetlenezik a magyar bajnok (Videoton, 2018), addig, amíg a milliárdos költségvetésű Ferencváros kiesik az albán második helyezettől 2016-ban, addig, amíg a svájci másodosztály 8. helyezettje (10-en vannak a bajnokságban), szintén kiejti a Videotont, nincs értelme Európa-ligáról beszélni!

Ideje lenne leszállni a magas lóról, és belátni, a magyar foci finoman szólva még a futottak kategóriára sem elég! Ideje lenne nem sírni és kifogásokat keresni, hanem kimenni a pályára, és focizni! Eredményeket hozni! Most itt a lehetőség, be lehet bizonyítani a leggyengébbek között! Ha tényleg annyira jók vagyunk, az meg fog látszani az eredményeken!

Aztán ha nem, majd felhúznak még egy stadiont! Valahova Mucsaröcsögére. Mert megérdemlik…