Biciklizzünk Londonban – 2. rész

1.jpgKorábban említettem, hogy mi előny származik abból, hogy egy olyan nagyvárosban is bringázzunk mint London. Most nézzük a feketelevest.

 

Mint mindennek itt is vannak bizonyos hátrányok, melyeket az ember kénytelen elviselni. Az egyik ilyen a tömeg.3.jpg

Ez mondjuk nem meglepő. 10 milliós nagyvárosban akármit szeretnénk csinálni, biztos, hogy egy kisebb társasággal találkozunk. Pláne, ha a reggeli csúcsforgalomról van szó, ahol egy piros lámpánál akár negyven bringás is össze tud gyűlni. Akkor aztán indulhat a Tour de London! Amivel még nagy baj nem is lenne, ha az emberek egy része tudna közlekedni.

Mert itt ez probléma. Nagyon sokan fittyet hánynak a KRESZ-re, és a társaikra sincsenek tekintettel. Igen bosszús tud lenni. Legnagyobb baj az elektromos rolleresekkel és a gyalogosokkal van.

Én nem tudom mi a helyzet a roller kategóriában, de megértem, hogy miért pikkelnek sokan rájuk. Egy alapvetően nagyon mozgékony, kompakt járműről van szó, mely akár tud 30-cal is felfele cammogni emelkedőn. Ez azért nem kis sebesség, mérete miatt jobban is használják a járdákon is. Éppen ezért nagyon körültekintően kéne vele mozogni, de az emberek nem teszik meg. Nem véletlenül fordul minden figyelem rájuk. Főleg, ha ez párosul a figyelmetlen gyalogosokkal.

4.jpg

A zombi gyalogos sokak számára ismerős. Belemerül a telefonba, se lát, se hal, csak lelép a járdáról az útra. Ennél egy fokkal jobb, ha csak a füldugó van a fülében, de legalább lát. Már amikor.

A linkség nagyon is tettenérhető. Én úgy is nevezem: „szándékos figyelmetlenség”. A lényege az, hogy már tisztán látszódik a piros lámpánál, hogy indul a kocsi-, bringasor, de az ügyeletes idiótánk azért is lelép az útra, hogy az utolsó pillanatban még átlendüljön a forgalmon. Ez nem specifikus, az egész városra jellemző.

Az utak alapvetően jó állapotban vannak, de ez is helyfüggő. A kerület, ahol én lakom, egyáltalán nem különbözik a magyar állapotoktól. Nyomvájúsak az utak, sok helyen a kátyú akkora, hogy már látom mi van az aszfalt alatt (macskakő és kábelek). Ha figyelmetlen vagy és belemászol egybe a merevvázas bringával, akkor a golyóid garantáltan a torkodban landolnak. Szerencsére a bringasztrádára érve már akkora probléma nincsen. Mármint az aszfalt minőségével.

1.jpg

Egyszóval lehet látni, hogy itt sem fenékig tejföl a haladás, de a sok nehézség ellenére megéri, és azért igyekszünk figyelni a másikra.

Erre jó az alábbi anekdota: valamikor a mindenkori brit kormányzat kötelezővé akarta tenni a biciklisek számára a láthatósági mellényt és a bukósisakot, balesetmegelőzési szándékkal. Erre az országos biciklis szövetség mutatott egy statisztikát. 3-szor annyian halnak meg alkoholizmusban, mint biciklis balesetben.
2.jpg

Van hova irányítani a figyelmet.

Folyt. köv.