Itt a brit farba, avagy mehetsz a p*csába?

Bár már a csapból is a koronavírus folyik, nem mehetünk el amellett, hogy kb. másfél hete egy másik téma is igen aktuális az itt élő bevándorlók körében. A brit kormány előállt az új bevándorlási törvénnyel, mely - nem titkoltan – szakképesítéshez, fizetéshez és nyelvtudáshoz kötné a munkavállalást.

Ki a szakképzett?


A jövőben ahhoz, hogy munkát kapjon valaki az Egyesült Királyságban 70 pontot kell elérnie egy bizonyos kritériumrendszer alapján. Minden egyes képességed, mely hasznos a munkaadód, illetve a brit állam számára, pontokkal jutalmazzák. Ha a 70 pontot eléred, akkor van esélyed megkapni az állást, illetve dolgozhatsz Nagy-Britanniában.

Nézzünk egy példát: Egyetemre keresnek kutatót. Ehhez kell lenni egy megfelelő munkaadónak. Ez 20 pontot ér. Ha a jelentkező beszéli az angolt a munkához szükséges szinten, további 10 pontot kap. Ha a végzettségének megfelelő munkára jelentkezik, azért további 20 pont jár. Végül marad a fizetés. Ezt évi 25600 fontban határozta meg a kormány. Magyarul, ha a fizetés ezt a szintet meghaladja a pozíció, akkor további 20 pontot kap a pályázó, vagyis ezek alapján jelentkezhet az álláshirdetésre.

És akik alulfizetettek?


A rendszer egyértelműen az alacsony képzettségű, illetve a betanított, nyelvtudást nélkülöző munkásokat szeretné távol tartani az országtól. Ezeket az embereket „hozott anyagból” kívánják pótolni. A kormány álláspontja szerint jelenleg valamivel több mint 8 millió inaktív van az országban, őrájuk támaszkodna.

„Prepare the unforeseen consequences!”

Ezek a betanított munkák jellemzően a vendéglátásból, a mezőgazdaságból, illetve a betegellátásból kerülnek ki jórészt. Nem csoda, hogy ezen területek képviselői szinte egy emberként rohantak nekik a kormánynak. Ha ez a törvény életbe, lép, akkor a gazdaság ezen ágazatai egyszerűen nem fognak működni.

Viszont nagyon is tanulságos a reakció, amit az előbb felsorolt ágazatok produkálnak. Az angliai gazdaság olyan szinten rá van épülve az olcsó munkaerőre, hogy egyszerűen nem tud létezni nélkülük! Ezen emberek kivágása a munkaerőpiacról valóban beláthatatlan következményekkel járna.

Ráadásul egyre többen ismerik be, hogy az őslakos angolok nem lesznek hajlandóak ezeket a munkákat elvégezni. Vagy azért – valljuk be – mert tényleg büdös nekik a munka, vagy mert a fizetés egyszerűen olyan alacsony, hogy inkább segélyen fogja tartani magát.

Elpazarolt lehetőségek

Rengeteg példa van arra, hogy a szakképzett bevándorlók is valamikor egy ilyen helyen kezdték, és egészen kivártak addig, amíg a szakképzettségüknek megfelelő állást találtak. Ők most már többet adnak a közösbe, és hasznos tagjai a társadalomnak. Ez a törvény alapból kizárta volna ezeket az embereket, pedig az angol társadalom (és büdzsé), igen sokat profitál belőlük. A jövőben ez is megszűnik. Legalábbis korlátozva lesz.

Mi lesz akkor a jövőben? (Saját vélemény)

A piac törvénye fog dönteni. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábbi bőség elmúlik, és munkaerőhiány fog kialakulni a betanított munkakörökben. Ebből kifolyólag a fizetések valószínűleg emelkedni fognak, egészen addig, míg az itteni angol rá nem szánja magát, hogy dolgozzon. Viszont a kormány sem hülye – legalábbis gondolom – és tudnak az előbb említett állapotokról. Ezért szerintem ezzel párhuzamosan a segélyek és különböző szociális juttatások megcsappanása várható, mivel a kieső adóbevételeket nem fogja korlátlanul finanszírozni az állam. E két folyamat szépen addig fog folytatódni, amíg nem közelítenek egymáshoz.

Viszont ez még csak egy törvénytervezet, ez még milliószor változhat. És a brexit mizériából kiindulva, valószínűleg fogják még húzni, tolni, módosítani.