Nélkülünk nem megy

Tömegnyomor a kolozsvári reptéren, ingyen szállást kínáló osztrákok, bajban lévő franciák. Koronavírus ide vagy oda, a tavasz beköszöntével jön rá Anglia, és vele együtt Nyugat-Európa: Nélkülünk nem megy.

Nem olyan régen botrány tört ki a kolozsvári reptéren, mert a fejvadászcégek esztelenül, egyszerre rendeltek minden román idénymunkást a terminálba (lásd a képen), akik Németországba repültek volna.

A nagy tömeg ugyebár mostanában kerülendő, szóval a rendőrségnek kellett rendet tennie ott. A román miniszterelnök megígérte, hogy kivizsgálják az ügyet. Szóval nemsokára fejek fognak hullani.

Vagy nem…

Mindenesetre jól mutatja, hogy munkáskezekre égető szükség van. A helyzet annyira súlyos, hogy az angol szövetkezetek már meg sem várták a kormány intézkedéseit, helyette maguk fogtak össze, és magánjáratokat indítanak az emberekért 45 ezer eurós áron.

Mi a helyzet az itthoniakkal?

Adódik jogosan a kérdés, hogy ha a járvány miatt rengetegen otthon ülnek, miért nem őket alkalmazzák a mezőgazdászok?
A válasz, hogy mondjam: Komikus. A jelentkezők nagy része nem ért hozzá, vagy nem bírja a munkát, vagy nem akar távol lenni a családjától – állítják a munkaadók.

A toborzó cégek statisztikái szerint 36000 ember jelentkezett az idénymunkára, de mindössze 6000 alkalmas rá. A fenti okok miatt.

Angliában most a spárga- és salátaszezon van mely tapasztalt embereket kíván, illetve szinte állandó jelenlétet. Ami azt jelenti, hogy a munkásokat a földek közelében, különböző hostelekben, vagy konténerlakásokban helyeznek el.
Ráadásul ez az időszak több hónapon keresztül zajlik, és ezeket a feltételeket sok angol egyszerűen nem akarja, vagy tudja vállalni. Éppen ezért még fizetnek is a szövetkezetek a gépekért, csak hozzák a kelet-európai dolgozókat.

Egy március végi jelentés szerint 90 ezer hiányzik a mezőgazdaságból.

Hasonló a szituáció Franciaországban is. Egyszerűen nincs ember, aki leszedné a termést.

Ingyen szállás a magyar nővéreknek

Az angliai eset nem egyedi, a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban például ingyen szállásokat ajánlanak a magyar nővéreknek, csak ne menjenek haza.

Az ORF1 szerint 1200-an dolgoznak a szociális ágazatban, ebből 201 magyar ingázó.

A tartomány ingyenes szállás, bónok, utalványok és más kedvezmények formájában is próbálja segíteni az ingázók önfenntartását. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Hans Peter Doskozil tartományfőnök egyenesen Sebastian Kurz kancellárhoz és Alexander Schallenberg külügyminiszterhez fordult a magyar munkaerő fontosságára hívva fel a figyelmet.
A tartományfőnök szerint a magyar munkaerő nélkül a burgenlandi egészségügy működése nem tartható fenn a tőle elvárt szinten.

Ha ez nem lenne elég, április elején egész Ausztriára kiterjedő megegyezés született arról, hogy a külföldi származású, 24 órában dolgozó ápolók közül 500 euró bónusz kifizetést kapnak azok az ápolók, akik a normál turnusuk mellé még legalább négy hét műszakot bevállalnak.

Intő jelek

Arra, hogy nem helyi munkaerőt alkalmaznak a munkaadók,már volt példa Európa történetében.” Már 1600 és 1850 közt a part menti régiók holland gazdái németországi fűnyíró és árokásó munkások tízezreit alkalmazták, a városaik munkanélkülisége ellenére. A hosszú, kemény munkanaphoz szokott német munkavállalókat a tapasztalatlan holland városlakókkal nem lehetett helyettesíteni.” – írja a Hollandiában élő Vera a blogjában.

Mindenesetre ez egy intő jel, mi lesz akkor, ha az angol kormány nem változtat a bevándorlókkal kapcsolatos álláspontján. Jelenleg az a tervezet, hogy az alacsony végzettséget igénylő, és szezonális munkákat a helyi munkaerővel lássák el, de ez eddig kudarcra van ítélve.

Hogy mit fognak tenni, az a jövő kérdése, per pillanat most a koronavírus-járvány jobban lefoglalja őket. De mindenképpen foglalkozni kell vele, mert itt még nagy bajok lesznek.