Shut up, and take my money!

Sorra jelentik be a védőoltásokat, de mennyire hatékonyak? Mikor kapunk belőlük? Mik a részletek?

 

Jó egy hete a Pfizer cég jelentette be a Covid-19 elleni védőoltást, majd következtek az oroszok, ma pedig a Moderna is kiállított oltóanyagot. Sokan már tömeges oltásokat jelentettek be, az angol miniszterelnök nyugalomra int, míg a magyar már-már csodafegyverként ígérgeti.

Nem tagadás, nagy a nyomás a kutatókon és a politikusokon, hogy minél előbb véget vessenek ennek az őrületnek, amit a járvány okoz. Azonban számos kérdés megválaszolásra szorul.

Hogyan működik?

Ahogy az oltások szoktak. A korokozó (jelen esetben a Covid-19), egy RNS (ribonukleinsav) darabját belefecskendezik az emberi testbe, amely elkezd dolgozni bennünk, de nem annyira, hogy teljesen lebetegedítsen. Ezek stimulálják az immunrendszert, hogy ellenanyagot termeljen a vírus ellen. Így a szervezet „megjegyzi” a vírust, és később tudja, hogy hogyan reagáljon rá.

Mennyire jók ezek?

Jó kérdés. Mivel első generációs oltásról beszélünk, valószínűleg nem lesz tökéletes, még akkor sem, ha most 90-95%-os hatékonyságról is beszélnek. Nincsenek még tömeges eredmények, szóval az öröm még korai.

Erről számol be a hongkongi Lancet nevű orvosi folyóirat is. Attól, hogy védelmet kapunk a vírustól, még egyáltalán nem biztos, hogy a terjedést megállítja.

Ugyanebben az újságban írja az angol Kate Bingham biokémikus, hogy valószínűleg az oltóanyag csak a tüneteket fogja említeni. Az sem biztos, hogy hosszú ideig tart.

És itt jön a másik nagy kérdés.

Meddig vagyunk védve általa?

Ezt sem lehet biztosra tudni. Annyi bizonyos, hogy a mind a Moderna-féle, illetve a Pfizer vakcináit is kétszer kell beadni, csak míg az előbbi 4 hét, addig az utóbbit 21 nap különbséggel.

Az immunitás kialakulásához az oltóanyag hatásának a beadást követően még egy évig kell fennállnia, illetve ennek 90%-os hatékonyságúnak kell lennie.

Azonban majdnem másfél hónapja az európai gyógyszerhatóság megváltoztatta a védőoltás engedélyeztetési folyamatát (50%-ra levitte az előbbi rátát) azért, hogy hamarabb haladjanak vele. Ilyet csak közegészségügyi vészhelyzetben szokás csinálni. Figyelembe véve, hogy milyen állapotok uralkodnak néhány helyen, ezen nem is csodálkozom.

Azonban „hamar munka ritkán jó” alapon valószínűleg nem lesz olyan hatékony, ahogy most az egyszerű ember számít rá.

Nem beszélve az eljuttatás logisztikai kihívásairól. A Pfizer-féle védőoltást például mínusz 80 fokon kell tárolni. Szóval ide egy egyszerű fagyasztó nem lesz elég.

Egy fokkal jobb a Moderna-féle, ott „csak” mínusz 20 fok kell.

Mellékhatások?

Elég elenyésző tünetek jelentkeztek néhány embernél, főleg fáradtság és fejfájás.

De mint minden védőoltás, ez sem 100%-ig biztonságos. Ilyen nincs, és soha nem is lesz. Azonban – ahogy Peter Openshaw, az Imperial College London professzora mondja -, ezek az elhanyagolható tünetek jelezhetik, hogy a szervezetünk dolgozik.

Mikor kaphatom meg?

Ez bizony attól függ, hogy melyik országban élünk, és mennyi idősek vagyunk?

Nyílván először a legveszélyeztetettebb korosztályt, az időseket, valamint a kórházi és szociális ellátásban lévőket fogják beoltani. Minden más utána következik. Hogy végül mi, felnőttek, gyerekek mikor kerülünk sorra? Becslések szerint fél év múlva.

Itt Angliában is csak 50 éves korig van terv a lakosság beoltására, a többi még tisztázatlan. Hogy Magyarországon mi a helyzet, nem tudom. Igazat megvallva, meglepődnék, ha lenne valami elképzelésük.

Konklúzió

Távol álljon tőlem, hogy lekicsinylem a mostani védőoltás jelentőségét. Hiszen még ha csak a tüneteket csökkenti, az már egy nagy előrelépés abba az irányba, hogy ne legyen katasztrófa közeli állapotban az egészségügyi rendszer.

Azonban ezt a hurráoptimizmust - ami körbeöleli ezt a hírt -, erősen vissza kell fogni. Ne legyenek illúzióink! Ez a vírus még jó sokáig itt lesz velünk, sőt, az sem kizárt, hogy - az influenzához hasonlóan - nem fog eltűnni az életünkből. Sajnos a világ már annyira ki van éhezve a gyógymódra, hogy végső kétségbeesésében a legkisebb eredményre is ugrik, figyelmen kívül hagyva a hatékonyságot.

Nagyon tanulságos, ahogy a magyar és az angol miniszterelnök reagál az egészre. Míg Boris a hír után nyugalomra intette az embereket, addig Orbán folyamatosan ígérgeti a vakcínát: Nem kell sokáig várni, csak bírjuk, ki, bírjuk ki.

Utoljára Hitler ígérgette ennyire a csodafegyvert, mikor megjelent a szovjet a határon.

Látjuk mi lett a vége…