Ne konteóban legyünk az élen!

Masszívan nő a beoltottak száma itt Nagy-Britanniában, de mi magyarok még mindig nem bízunk a koronavírus elleni oltásban. Mi ennek a háttere? Van-e egyáltalán alapja?

Nézegetem az oltási könyvemet. Egyszerű kis, sárga füzetecske, melyben bejegyzik az oltásom időpontját, utat engedve más országok felé. Még akkor kellett, amikor Közép-Amerikába kellett utaznom. MMR és malária ellen voltam beoltva.

Nem sírtam, hogy mi lesz, ha megkapom. Nem féltem a mellékhatásoktól sem. Természetesnek vettem. Nem volt okom rá, mert szerencsére Magyarországon nagy hagyománya van az oltásoknak. Ennek ellenére az Ipsos kutatás szerint a magyarok közel fele elutasítja koronavírus vakcinát.

Érdekes ellentmondás. Nem is olyan régen szinte egy emberként kiáltottak az oltásért, most hogy megjelent, folyamatosan utasítják vissza.

Sőt, eljutottunk odáig, hogy egyesek már egészségügyi dolgozókat fenyegettek, mert az oltás mellett álltak ki. Ez pedig igenis ijesztő.

Nincs egy nemzeti minimum

Általánosságban el lehet mondani, hogy a grafikonon látható okokat nagyjából egy tőről fakadnak. Mi, magyarok nagyon bizalmatlanok vagyunk.

„Köszönjük nyilvánvaló kapitány!” – mondhatjuk. Mi vezetett idáig?

Az utóbbi néhány évben nagyon is megerősödött a lejáratás a magyar politikában, ami már odáig fajult, hogy a másik táborral az emberek gyakorlatilag már nem is vitáznak, egyenesen utálják egymást. Ehhez hozzáadódik az a fajta cenzúra, amit a kormánymédia is nyom már évek óta a saját felületein. Ami hitelvesztéssel jár, ennek következtében minden információ, ami elhangzik, eleve fenntartásokkal kezel az ember. Ezt a szokást fenntartja a lakosság az ellenzéki média részéről is.

Ezt jól mutatja az Oxfordi egyetem két évvel ezelőtti felmérése, melyben arra az eredményre jutottak, hogy a magyarok mindössze 27%-a(!) bízik a hírekben.

digitalnewsreport.jpg

Ráadásul a kommunikáció hiányzik a parlamentben is, ahol nem határoztak meg egységes nemzeti minimumot arról, hogy a vírus ellen hogyan kell fellépni. Ami tájékoztatás van, az pedig a semminek is kevés, ráadásul ellentmondóak is.

És még nem beszéltem a szenzációhajhász hírek káros hatásairól. Kattintásvadász címek tömkelegei jelentek meg az oltással, vírussal, és az egész járvánnyal kapcsolatban, melyek tovább csorbították az amúgy is alacsony bizalmat.

A dologhoz hozzáadódik, hogy a lakosság igen nagy hányada – hozzávetőleg 60%-a – a közösségi médiából szerzi be az információkat, ahol pedig az oltásellenes és különböző összeesküvés elméleteket hirdető emberek igen hangosak. Viselkedésüket tekintve sokkal többet posztolnak, ezáltal folyamatosan eljuttatva üzeneteiket a lakosságnak. Amelyek – történelmi tapasztalatból tudjuk - , az általános zűrzavarban könnyen táptalajra lelnek. Ezek ellen az elméletek ellen ráadásul késve is hirdettek harcot. Már ha harcolnak egyáltalán.

Márpedig a hülyeség nem magánügy!

Az egységes harc a dezinformáció ellen nagyon is szükségszerű, ha azt akarjuk, hogy ez az egész bizalmatlanság ne gyűrűzzön tovább.

Nem akarok vészmadárkodni és világvégét kiabálni, de ellenlépések hiányában ez az egész bizalmatlanság akár odáig is eljuthat, hogy korábban evidensnek számított alapoltásokat tagadhatnak meg tömegek, teret adva korábban eltűntnek hitt betegségeknek.

Személyes példa: Itt Londonban az ortodox zsidók híresek arról, hogy elkerülik az oltásokat. Egy időben olyan méreteket öltött náluk, hogy kanyarójárváy tört ki a közösségükben. Tömegével rohantak az anyák gyerekeikkel a kórházakba… Pedig csak egy szuri kellett volna.

Azonban nem kell messzire menni Magyarországról sem. 2016-ban ugyanúgy kanyarójárvány volt Romániában, aminek oka pont ez a felelőtlen oltásellenes kampány volt. Márpedig a kanyaró nem játék! Nem a betegek 3%-a hal bele, mint most a koronavírusban, hanem a 20-40%-a!

Most képzeljük el, ha ez az oltásellenesség szélesebb körben elterjedne, és egyszerre 3-4 járvány tombolna kénye kedvére. Csak mert nem vagyunk hajlandó utánajárni a dolgoknak.

Sajnos eljutottunk odáig, hogy egy még relatíve kis létszámú, de annál hangosabb kisebbséget kell túlharsognia most a csendes többségnek.

Ehhez próbálok én is csatlakozni, és a héten utánanéztem néhány leggyakoribb, a koronavírushoz kapcsolódó konteónak, pletykának, és igyekeztem választ találni, van-e alapja?

Nyilván nem vagyok orvos. Társadalomtudományokat végeztem, de igyekeztem hiteles információforrásból tájékozódni. Mielőtt elkezdeném, kezdjük Ádámtól és Évától.

Mi a védőoltás?

A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény. Beadásának (vakcináció) célja a szervezet ellenállásának fokozása. A védőoltások beadása után (mesterséges immunizáció) a szervezetben védettség alakul ki az adott kórokozóval szemben. Amennyiben egy közösségben elég embert oltanak be egy adott betegség ellen, kialakul az adott betegséggel szembeni teljes védelem (nyájimmunitás, átoltottság).

Talán hihetetlenül hangzik, de már az ókori Kínában is kapizsgálták már, hogy egyes betegségek ellen ez az immunizáció lehet a kulcs a járványok megfékezésére. Igaz, az akkori technológiai színvonalnak megfelelően, nem éppen gusztusos módon igyekeztek elejét venni a ragályoknak.

Az 1700-as években az Oszmán Birodalomban rájöttek, hogy a fekete himlő ellen az a megoldás, ha még a megbetegedés előtt, annak hordozójává válunk. Kiderült, ha a betegség által okozott váladékkal beoltott emberek javarésze nem betegedett meg. Végül az 1800-as évek végén kezdték el a betegségek ellen készíteni védőoltásokat szerte Európában. Szóval nem egy újkeletű dologról van szó.

Leggyakoribb pletykák, konteók, tévhitek


1. Nem tudom milyen mellékhatásai vannak

Kezdeném a poszt elején lévő grafikonnal, ahol a felmérésben megkérdezettek többsége ezt jelölte meg indokként. Én visszakérdezném azt, hogy melyik gyógyszernek nincs mellékhatása? Kis százalékban mindnek van és lesz is.

Kíváncsiságból kivettem az egyik fájdalomcsillapítóm tájékoztatóját. Olyan mellékhatásokat jelöltek meg, mint hasmenés, hányinger, illetve nem ismert, de lehetséges, hogy sárgaság, nyelőcsőfekély, hegesedésem lesz. Ennek is megvan az esélye, mégsem félek tőle.

mellekhatasok.jpg

Ugyanezzel a logikával akkor a hídra se megyek fel, mert ott is 1% esélye van, hogy összeomlik alattam.

2. Nem tudom mi van benne

Ez így van. Én sem. De tudod, hogy mi van a vérhigítóban? Vagy egyéb rendszeresen szedett gyógyszerben? Vagy ha igen, tudod, hogy mit csinál? Ugyanez van az oltással is. Ez egy bizalmi viszony. Elhiszed az orvosnak, hogy ez a gyógyszer jót tesz neked, és rajta keresztül a gyártóba is veted a bizalmad. Azt szeded, akkor ez miért olyan nehéz?

Nem hiszem, hogy a cégek arra törekednének, hogy selejt terméket adjanak ki. Dollármilliárdok vannak ebben az üzletben, tuti nem hagyják veszni.

3. Mikrochipet ültetnek beléd általa

Istenem… Mi a helyzet a telefonoddal? Az nem követi le mit csinálsz? A chatprogramok amiket használsz? Vagy az a sok süti, amiket elfogadsz mikor erre az oldalra tévedsz? Mind mind leköveti a szokásaidat (milyen odalakat nézel, miről beszélgetsz, mit vásárolsz, stb.), mert célzott reklámokat akarnak nyújtani neked. A telefonodat akkor is megtalálják, amikor ki van kapcsolva! Minek akkor egy mikrochip abba a szerencsétlen oltóanyagba?

Egyáltalán minek követnének téged? Olyan fontosak vagyunk annak a háttérhatalomnak? Ugyan már!

4. Oltással fertőzik az embereket

Az oltásnak ez a lényege nem? Egy legyengített kórokozót juttatnak a szervezetedbe, amivel felveszi a harcot, és védettséget szerzel általa. Amúgy meg minek akarnák kiirtani az embereket? Pláne az oroszok a sajátjukkal.

5. Túl gyorsan készült el

Hamar munka ritkán jó, szól a mondás. Erről én is írtam korábban, pont ezért néztem én is az ferde szemmel az oltásra, de nem vetettem el, hogy beadom magamnak. Azóta jobban utánanéztem a dolgoknak, és igen, lehetséges. A vírus genomját tavaly év elején kiderítették és közkinccsé tették. Szóval minden gyógyszergyártó cég gyakorlatilag repülőrajtot vett, hogy kifejlesszék a vakcinát, és az elért eredményeket megosztották egymás között. Eszméletlen összefogás valósult meg!

Ne légy retardált!

Bár tudom, ilyen kis blog írójaként nem hangzik túl hitelesen, és eléggé banális is, de igaz. Nagyon fontos a megfelelő tájékozottság, mert egyes tudósok szerint a járványok korába léptünk be, aminek van realitása. Az éghajlatváltozás és az a nyomás, amit az emberiség okoz a környezetre, olyan nem ismert vírusokat és betegségeket eredményez, melyekkel szembe kell néznünk a jövőben, tetszik vagy sem.

A boszorkányüldözések és felelőtlen elméletek pedig nem fognak segíteni.