Kalandjaim a HunDubon

A tavaly decemberben indult HunDub azóta 80 000 regisztrálóval bír, és ez a szám növekszik. De vajon ki tudja-e váltani a Facebookot?

 

A közösségi médiával szemben meglehetősen ambivalens a véleményem. Úgy gondolom, ez olyan mint a kés. Egyszerre lehet jó és rossz dolgokra is használni, szóval nem maga az eszköz a hibás, minden a használótól függ. Azonban nem tudok elmenni amellett a magatartás mellett sem, amit mostanában a Facebook, Twitter, és a többi hasonszőrű platform szokott alkalmazni.

Lehet most ezen vitatkozni, hogy jó-e vagy sem, most nem kívánok ebben állást foglalni. Viszont sok esetben én is ferde szemmel figyelek rájuk, mikor teljesen értelmetlen okból tiltanak le embereket.

Hasonló történt már velem, és máig nem tudom, hogy a rendszer vagy a fórumgazda volt a hunyó? A néhai Osztrák-Magyar Monarchia „gyarmatairól” beszélgettünk, és ott kezdtem felsorolni, hogy mik voltak neki a múltban. Az egész fórumot törölték. Nem káromkodtunk, nem személyeskedtünk. Teljesen értelmes vita folyt.

A közösségi oldalak gyakorlatait nem egy ember kifogásolta, ezért elkezdtek alternatívákat keresni. Később megjelentek a régiókra jellemző közösségi oldalak, mint Oroszországban a Vkontakte, Indiában a Bigadda, Kínában Renren, és így tovább. Végül nemrég Magyarországon is útjára indult a „magyar Facebook”, a HunDub.

Kíváncsiságból megnéztem milyen is ez a felület, mit tud a „cenzúramentes” közösségi oldal egy olyan egyszerű „Átlag János” felhasználónak, mint amilyenek mi vagyunk.

Első benyomások

Az oldalra először regisztrálni kell, és meglepő módon az e-mail címünk mellé csak egy felhasználónevet kérnek. Ez később tettenérhető a profilunkon is, ahol a korábban megadott nevet fogjuk látni. Természetesen saját nevünket is megadhatjuk, ha akarjuk. Nem kell meghívó sem, abszolút szabadon regisztrálhatunk.

A regisztráció mai szemmel nézve lassú.  A jelentkezés után egy visszaigazoló linket kell kapni e-mailben. Ez csak másnap érkezett a postafiókomba. Valóban, nem a legacélosabb sebesség, de mivel amúgy sem rohantam, nyugodtam elnéztem neki.

A bejelentkezés után a saját profilunkra lépünk, ami így első blikkre azt mondanám: Facebook 2.0. De még második, harmadik bejelentkezés után is. Mindig a Facebook jut eszembe róla.

A felület

Ezen most lehet vitatkozni, hogy jó-e vagy sem? Abból a szempontból jó, hogy ha esetleg valaki a Facebookról akar átregisztrálni ide, akkor nem kell a felületetet „betanulni”, minden egy kis különbséggel ugyanúgy kézre esik a felhasználónak. Viszont érthető a másik tábor érve is, hogy ebben semmi eredetiség nincsen, akkor mindek regisztráltam ide?

A hírfolyamban sincsenek nagy különbségek. Ugyanúgy megadhatjuk hol vagyunk, mit gondolunk, videókat, képeket tölthetünk fel. Apró módosulás, hogy ha videót akarunk megosztani, akkor a linket be kell másolni, de a rendszer jól alkalmazkodik hozzá. A beillesztett link után egy indexkép jelenik meg a videóról, és már mehet a megosztás. Már ha megy...

hundub_1.jpg

Tetszett, hogy a hírfolyamon a videóra kattintva nem ugrunk el az oldalról, hanem ott helyben is megnézhetjük.

Szavazást is lehet indítani, ezt a Facebookon nem tapasztaltam. Posztjaink alatt ugyanúgy lehet kommentelni, illetve lájkolni. A kommentelés egy kicsit hektikus. Ha egy új bekezdést akarok nyitni a szövegben, a „Shift+Enter” parancsra nem reagál, ugyanúgy posztolja az üzenetemet a rendszer. Így egy hosszabb írás esetén könnyen összefolyik a szöveg.

A hagyományos Facebookos reakcióikonok mellet itt kapunk egy újat is a „Nagy Testvér biztos tiltana” névvel, ami egyben megmosolyogtató és szomorú is.

Emellett lehet üzenetet váltani, értesítőket kapunk, ismerősöket kereshetünk, stb..

Egyéb funkciók

Az oldalon vannak további felületek, mint "Oldalak", "Bevásárlóközpot", "Hundex", "Cikkeim", "Mozi", stb. Lehet pontokat is gyűjteni aktivitásunk alapján, melyeket különböző cuccokra lehet beváltani. Érdekes. Van rendszerszintű sötét mód, erre jár a piros pont.

Lejjebb görgetve a jobb oldalon hírek is megjelennek, amiről sajnos nem tudtam kideríteni, hogy mi alapján osztja nekem a rendszer, illetve milyen forrásból? Mert ha a későbbiekben az állami propaganda folyik belőle, az már egy negatív pont. De erre csak idővel jöhetünk rá.

hundub_2.jpg

Nyelvek közül kettőt lehet választani, a magyart és az angolt. Egyértelmű, hogy nem szükséges a világ összes nyelvére lefordítani az oldalt, de egy német felületet még simán elviselne a rendszer. Részemről azt logikusabbnak tartom az angol helyett.

Mindet összevetve így egy hét után is azt mondhatom: Nem sok különbség van a HunDub és a Facebook között.

A rendszer

Itt térnék ki a néhány negatív dologra. Az egyik a rendszerstabilitás. Több alkalommal is megszakadt a kapcsolat, és később sem tudtam az oldalt betölteni. A hírfolyamon lévő linkeket lassan tölti be, vagy többszöri bemásolásra jelenteti meg.  Bár egy hét után már messze jobban használható a felület, mint az a legelső bejelentkezésem idején.

Hozzá kell tennem, hogy jelenleg két ember menedzseli az oldalt, szóval le a kalappal a munkájuk előtt, hogy ennyi idő alatt használhatóvá alakult a HunDub.

Tudom, ez egy személyes probléma, de én hiányolom a részletes keresőt. Aki emlékszik még az Iwiwre, tudja mire gondolok.

Életképes?

Jó kérdés. Alapvetően én örülök minden terméknek, ami magyar, így van ez a HunDubbal is. Azonban korábban sem jelenti azt, hogy meg fog maradni a jövőben. Jelenleg az oldal négy nagy problémától szenved.

  1. Erősen bétaállpotú még. Sok funkció lassan, vagy döcögősen működik, és nem volt rika nálam a kapcsolódási hiba sem. Szerencsére egy hét után ezek a hibák ritkultak, de még mindig előfordulnak. Kiindulva abból, hogy jelenleg két ember viszi a hátán az oldalt, még ez a teljesítmény is erősen megsüvegelendő. Idő kell nekik, hogy a hibákat kiküszöböljék.

  2. Szinte semmi sem különbözteti meg a Facebooktól. Ha egy magyar közösségi oldal fenn akar maradni, ahhoz kell nyújtani egy pluszt, amire azt mondja a magyar, hogy igen, érdemes ide felregisztrálni. Nem feltélenül a kinézetre gondolok, elsősorban funkcionalitásban kéne valami extrát adnia. Ebben a pillanatban a HunDub nem több mint egy Facebook-klón. Több napi használat után is csak a „fapados” jelzővel egészül ki a véleménye a felhasználónak.

  3. Finanszírozás. Az oldal jelenleg közösségi finanszírozásból tartja el magát. Hogy ez a nyolcvanezres, vagy a későbbi nagyobb tömegek hajlandóak patronálni az erősen kérdéses. Itt kanyarodnék vissza a második problémához: Minek támogasson az ember egy fapados Facebookot? Csak mert magyar? Ez egy igazán nemes gondolat, de a nagy többség szerintem nem így gondolkodik.

    Illetve ha nem jön össze a közösségi finanszírozás, lesznek-e befektetők? Valódi befektetők, nem NER-lovagok. És ha NER-es a befektető, mekkora lesz a befolyása a HunDub működésére? Gondolok itt erősen az adatbiztonságra.

  4. Vitára ad okot a fennen hirdetett cenzúramentesség is, mely egy erősen kétélű kard. Nem akarok a Facebook gyakorlata mellett kiállni, de részben érthető, miért kezdtek egyes oldalakat letiltani. Túl sok volt már a tömegeket mozgató konteós felület, melyeket nagy kárt tudtak okozni az embereknek. Ha ezek most átköltöznek ide, akkor a HunDub nem lesz több mint ezen hírnökök gyűjtőhelye. Szép és jó dolog a cenzúramentesség, de ha elkezd nőni az oldal, előbb-utóbb magával fogja hozni a kényszert egy erősebb szabályozásra a mostani mellett. A nagy kérdés az, hogy ezt hogy fogják majd alkalmazni?

A jövő majd eldönti

A készítők elmondása szerint folyamatosan fejlesztenek, és nagy dobásra készülnek tavasszal. Rájuk is fér. Jelenleg csak Android rendszerre van alkalmazás, az IOS és Windows tulajoknak meg kell elégedniük a böngészővel. Emellett sürgősen fel kell váltani a fapadosságot olyan extrákkal, ami valóban egyedivé, hasznossá, „magyarrá” teszi a rendszert. Valószínűleg ez lesz a legnehezebb feladat.

Nyárra kiderül. Én látok bennük fantáziát.