Valóban értünk teszik?

Online népszavazást kezdeményezett Vona Gábor ex-jobbikos politikus, ma a Második Reformkor Alapítvány vezetője. A referendum témája a külföldön dolgozók levélszavazása.

Külföldön dolgozó vagy élő magyarok szavazás szempontjából jelenleg két kategóriába sorolhatók. Az egyik csoport a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csoportja. Ide többnyire a határon túli magyarok sorolhatók, akik a trianoni szerződés aláírásakor szülőföldjük idegen országok fennhatósága alá került.

Velük szemben állnak pedig azok az anyaországi magyarok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Hogy miért fontos? Mert másképp szavazhatunk. Ami adott esetben diszkrimináló.

Hogyan szavazunk?

Dióhéjban a rendszer úgy működik, egy magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár esetén, hogy szavazási szándékát először kérvényezi a magyar államnál. Ezután küldenek neki egy szavazólapot, amit postán vissza kell juttatni a megadott címre, határidőn belül.

A rendszer rendkívül támogató a szavazóval. A kérvényt már online is ki lehet tölteni, utána 10 évre bekerül az illető a központi névjegyzékbe, ahol a választások alkalmával értesítőt kap. Szóval még elfelejteni sem lehet. Ráadásul nem is feltétlenül kell feladni postán a szavazatot, hanem le lehet adni ugyanúgy a külképviseleteken, vagy akár pártképviselőn keresztül is, aki – jó esetben – eljuttatja a megfelelő helyre. Így akár teljesen ingyen is feladható a voks.

Ezzel szemben a lakcímmel rendelkező, de külföldön élő/tartózkodó/dolgozó magyarral már korántsem ilyen segítőkész a magyar állam. Nekik már csak a külképviseleteken, vagy a magyar állam egy kihelyezett pontján adhatják le szavazataikat személyesen. Levélszavazásról szó sem lehet! Külképviselet pedig nincsen minden bokorban, akár több száz kilométert is kell utazni, ha valaki le akarja adni szavazatát. Ennek költségét senki sem téríti meg.

Látható, mennyire egyenlőtlenül tekint a választópolgárokra a magyar állam. Ezt az állapotot kívánják most megszüntetni.

Miért lenne diszkriminatív?

Nyugodtan kérdezhetjük, miért lenne ez a szabályozás diszkriminatív, mert aki szavazni akar, az úgyis megteszi, függetlenül a rendszertől. Sajnos ez nem így van. Erre a kedvenc példám a Blue Moon sör.

Személy szerint a kedvenc a söröm a Blue Moon. Mikor hajóztam, akkor kedveltem meg. Azóta, ha van lehetőségem, vásárlok egyet.

Szerencsém is van, mert tőlem néhány méterre a közeli Tescóban árulnak is. Sőt, a városközpontban is megveszem, ha arra járok. De ha a város másik végébe kéne utaznom érte, akkor inkább hagyom az egészet.

A szavazás is ugyanilyen. Hiába lenne hajlandó szavazni az illető, ha tőle a legközelebbi szavazópont több száz kilométerre van. Az utazás költséges, a rászánt időt senki sem téríti meg.

Sajnos a lakcímmel rendelkező magyarok sok esetében ez a helyzet áll fenn. Nincsenek meg az egyenlő lehetőségek a magyarok számára a szavazáshoz. A lakcímmel rendelkezők utazzanak, a nem rendelkezők meg nyugodtan postázhatják voksukat. Ez így cseppet sem fair.

Szembenállás

Több veszélye is van ennek a szabályozásnak. Egyrészt mert a levélszavazás cseppet sem garantálja, hogy a szavazat egyáltalán elér a célba, de most inkább egy másik témára fókuszálnék.

Ez pedig az, hogy a lakcímmel rendelkező magyarok a megkülönböztetés miatt rengetegen szúrós szemmel tekintenek a határon túliakra, hiszen milyen alapon támogatják őket, minket meg  miért nem?  Ez pedig hosszútávon társadalmi feszültségeket generál magyar és magyar között. Erre meg nagyon nincs szükség.

Miért?

Adott a kérdés: Miért ilyen a rendszer? Miért kell nekünk annyit utazni egy voks miatt?

A helyzet az, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincsen rá. Bár lehet gondolni arra, hogy ez egy figyelmetlenség a jogalkotók részéről, ami igaz is lehetne, de ez a helyzet már a 2013 óta fennáll. Szóval idő már volt rá bőven a javításra. De nem történt meg.

Ezért sokan azt gondolják, hogy politikai érdekek állnak a rendszer fenntartásához. Nevezetesen az, hogy míg a lakcímmel rendelkező, külföldön dolgozó magyarok jellemzően nem támogatják a régi politikai garnitúrát, köztük a mostani regnáló FIDESZ-t sem.

3 évvel ezelőtt itt Londonban készítettek egy felmérést a magyarok között, ki melyik pártot preferálja? A FIDESZ és a DK a sor végén kullogott, addig a nagyobb ellenzéki pártok az élen végeztek.

Drága családom, barátaim, ismerőseim és kedves olvasók! Tegnap, egy nagyon profi és lelkes önkéntes csapat tagjaként...

Posted by Gabor Pokoradi on Monday, April 9, 2018

Persze túlzás és hibás gondolat lenne messzemenő következtetés levonni ebből a felmérésből az összes külföldön dolgozó magyarra. Azonban egy dolgot ne feledjünk. A kivándorlás igazán a FIDESZ kormányzása alatt kezdődött, és többségünk nem azért hagyta el az országot, mert olyan jó lehetőségek voltak Magyarországon.

Nem kis embertömegről beszélünk. Jelenleg csak itt Nagy-Britanniában 130 ezer magyar kért tartós letelepedési engedélyt. Ha figyelembe vesszük, hogy a többi nyugati országban is hasonló lehet a magyarok száma, akkor akár félmilliós ellenzéki szavazóbázisról is lehet szó.

Viszont a határon túliak a FIDESZ révén kapták meg a kettős állampolgárságot, így masszív szavazóbázist biztosítva a párt felé.

Mivel a FIDESZ kétharmados többséggel rendelkeznek a magyar parlamentben, szinte bármit megszavazhatnak maguknak. Miért akarnának esélyt adni nekünk?

Öngyilkosság lenne a részükről teret engedni az ellenzéki pártok szavazóinak.

Kattintokrácia

Visszatérve a kezdeményezéshez. Igazán szép gondolatnak tartom az online népszavazást, de erősen szkeptikus vagyok vele szemben.

Egyrészt politikai háttérakaratot látok az egész kezdeményezés mögött. Egy év múlva választások lesznek az országban, és a FIDESZ-t ha nem is leváltani, de egyeduralmát meg akarják szüntetni, akkor minden ellenzéki szavazóra szükség lesz. Ezek jelentős része pedig külföldön dolgozik, távol a nagykövetségektől. Valószínűleg is ezért hozták fel témának a levélszavazás kérdését, hogy a könnyítés révén „megvegyenek” bennünket.

Másrészt ez az online népszavazás valóban népszavazás? Úgy értem az eredménye valóban kötelező érvényű lesz a magyar kormányra nézve? Most a nevéből kiindulva ezt gondolom, de ha nem, akkor szerintem ez nem más, mint egy nemzeti konzultáció 2.0.

Ami maximum arra elég, hogy tudjuk, mit kíván a magyar ebben a kérdésben. De ettől nem jutottunk előrébb.

Harmadik kérdésem pedig az adatvédelem. Mivel online platformon van meghirdetve, és regisztrációhoz van kötve a voksom, honnan tudjam, hogy a megadott adatot nem fogja valamelyik párt felhasználni (Kubatov-listára még emlékszünk?) esetleg ellenem? Mert a kijelentés, hogy azért regisztráljunk, hogy „megakadályozzuk a visszaéléseket” nekem édeskevés.

Választási krumpli

Mindenesetre jó, hogy felhozták a témát, de szerintem több van itt, mint egy egyszerű referendum. A választások közelsége miatt úgy gondolom, hogy egy sikeres eredménnyel akarnak majd minket megnyerni a közelgő választásokra.

Szerintem meg többet érünk annál.