Korai még az öröm

Két napja Boris Johnson miniszterelnök nyugalomra intette az embereket, mert még túl korai lenne visszatérni a normálsi kerékvágásba. De akkor mégis mikor?

 

Már lassan 3 hónapja, hogy a karanténok időszakát éli az Egyesült Királyság lakossága. A második, novemberi lezárást követően egy hónapra valamennyire fellélegezhettünk, majd ahogy az esetszámok nőttek, úgy estünk bele a harmadikba.

A januári csúcs óta a megbetegedések száma csökken, a beoltottaké masszívan növekszik. Májusra elvileg minden 50 éven felüli lakosnak fel lesz ajánlva a védőoltás. - mondja a kormány. Sőt, a miniszterelnök optimista is volt a nyári vakációszezont illetően is.

Ennyi jó hírt követően jogosan merül fel a kérdés mindenkiben: Mikor fogunk újra akkor kinyitni?

Nos, még várni kell.

Boris Johnson két napja tett közzé egy videót, ahol arról beszél, korai lenne nyitásról beszélni. Elmondása szerint a fertőzöttségi ráta még mindig magas, és az áprilisi időszak csúcsához képest kétszer annyian vannak még kórházban COVID-fertőzés miatt.

Twitter videójában a miniszterelnök továbbá elmondja: Február 22-én fogják mutatni azt a tervezetet, mely az „utat” fogja mutatni a nyitás felé.

Megmondom őszintén, engem meglepett a dolog. Látva az esetszámokat, én arra tippeltem, hogy február közepén már egyes üzletek, vagy akár az iskolák is kinyithatnak az országban. Helyette még várhatunk.

Tényleg olyan sokan vannak?

Túlságosan is optimista voltam, de az adatok alapján érthető a miniszterelnök óva intése.

Bár az új esetszámok csökkennek, a kórházi betegek száma még mindig magas. Jelenleg valamivel több, mint 29 000 beteg fekszik a kórházakban COVID-fertőzéssel. Emellett a halálozások sem adnak okot még a bizakodásra. Csak a mai napon 333-an haltak meg, összesen pedig 112 ezren. Ez körülbelül Nyíregyháza lakossága.

Magyarul az NHS még mindig óriási terhelésnek van kitéve. Egy ilyen helyzetben pedig nyitásról beszélni valóban öngyilkosság, hiszen már megtapasztaltuk: Ahogy kinyitunk, az emberek fittyet hánynak majd a szabályokra, és újra veszett tempóban rohanhatunk egy újabb karanténba.

Nagy a nyomás

Nem ért mindenki egyet Boris Johnson kijelentésével. 18 konzervatív képviselő korábban javaslatot tett arra, hogy az iskolák feburár 22-én már újra nyitva legyenek. Indoklásuk szerint a beoltottak száma, és a fertőzés csökkenése elég ahhoz, hogy újra kinyissanak.

Miközben Prof. Graham Medley a Scientific Advisory Group for Emergencies (az itteni operatív törzs) egyik tagja azt mondta: A kormánynak nem lenne szabad dátumokról beszélnie. Elmondása szerint a játvány még abban a stádiumban van, hogy egy kisebb lazítás is nagy hiba lenne. Úgy gondolja, dátumállítás helyett inkább fokozatos nyitáson kellene gondolkodni, ahogy a fertőzés visszaszorulóban van.

Végre tanulunk a hibákból?

Kétségtelen, hogy az első és második lezárás után Boris igyekszik nem elkövetni ugyanazokat a hibákat. Hogy hogyan sikerül ezt neki kiviteleznie, azt csak 22-én fogjuk megtudni.

Egy biztos. Nem lesz egy gyors folyamat.